Het is de tijd van de Belgische aardbeien.
Geniet ervan!

50% van ons gemiddeld waterverbruik gaat naar voeding. Voeding die binnen onze grenzen, maar ook buiten onze grenzen wordt geproduceerd, geteeld, gekweekt en vervoerd. 

We gebruiken dus indirect heel wat water uit andere plaatsen in de wereld. Op zich is dat geen probleem, als het over plaatsen gaat waar voldoende zoetwater beschikbaar is en er op een duurzame manier mee wordt omgegaan. Het wordt wél problematisch als het om producten uit streken gaat waar al grote watertekorten zijn en er niet duurzaam met dat water wordt omgegaan. Op korte termijn staat onze consumptie zo synoniem voor inkomsten voor de lokale bevolking, maar op lange termijn is dit niet houdbaar.

We zijn ons niet altijd bewust van de impact die onze consumptie heeft op de watervoorraden op andere plaatsen in de wereld, en dus ook niet van onze impact op de natuur en op het leven van de mensen die er wonen.
Katoen van aan het uitgedroogde Aralmeer, watertanks die zuiver water leveren omdat het kraanwater op is in bepaalde streken in India, rozen van bij het Naivashameer in Kenia dat langzaam verdwijnt en vervuild wordt, asperges uit Peru die ervoor zorgen dat lokale bevolking soms niet voldoende drinkwater hebben… 

En hetzelfde geldt dus ook voor aardbeien uit Spanje die een enorme impact hebben op het natuurgebied Coto Doñana. We noemen ze hotspots, gebieden waar veel water geconsumeerd wordt voor productieprocessen.

(lees verder onder de foto)

 

Eet lokaal en seizoensgebonden:
dat wil zeggen belgische aardbeien in mei!

Nog voor er Belgische aardbeien beschikbaar zijn in de winkel, liggen er al vanaf februari Spaanse aardbeitjes in de rekken. Voor één bakje van 500 gram Belgische aardbeien is 50 liter water nodig. Voor Spaanse aardbeien is dat 105 liter.
Spaanse aardbeien komen hoofdzakelijk uit de buurt van het natuurgebied Coto Doñana. Voor het bevloeien van de aardbeivelden worden er – vaak illegale – waterputten geboord. Doordat er zo veel grondwater wordt gebruikt, drogen bepaalde delen van het natuurgebied uit. Dit zorgt voor grote problemen voor o.a. de 6 miljoen vogels die er jaarlijks verblijven tijdens de trek. Daarnaast wordt het water er vervuild door de vele pesticiden en meststoffen die gebruikt worden op de
aardbeivelden. De Spaanse overheden leggen nu kanalen aan om de aardbeivelden van extra water te voorzien. Maar het is nog niet duidelijk of dit een duurzame oplossing is.

Lees meer: Afrika wordt epicentrum van klimaatcrisis die elders is veroorzaakt, Mo

Brochure watervoetafdruk over de relatie tussen voeding en water (2011)
Artikel De Morgen (2017), Strijd om water tussen Spaanse eenden en aardbeien
Artikel de Volkskrant (2017), ‘Aardbeienteelt bedreigt een uniek Spaans moerasgebied’
Themabundel ‘De watervoetafdruk van voeding’ (2020)

Artikel Vrtnws (2021), ‘Aardbeien zijn het rode goud, hoe mensen leven, interesseert niemand’